Who is Noort? Skip to content

Cart

Your cart is empty

Who is Noort?

Maak kennis met Olivier van Noort (1558 - 1627), de allereerste Nederlander die de wereld rond zeilde! Zijn avontuur begon op 13 september 1598 met vier schepen, een crew van 249 moedige bemanningslieden en een portie Rotterdamse durf.
 
Van West-Afrika tot Rio de Janeiro en door naar Noord-Amerika, waar ze in een storm het schip Hoop verloren. Maar gelukkig konden ze in Noord-Amerika overleven door pinguïns te vangen. Toen ze weer op krachten waren staken ze De Stille Oceaan over en dat bleek een helse tocht, maar Noort en zijn dappere bemanning trotseerden het slechte weer. Helaas verloren ze tijdens die toch het contact met het schip Frederik Hendrik. Toen was er nog maar een crew van 148 lieden over.
 
Na een korte stop in Peru werd de reis vervolg naar de Filipijnen, op de route ontstaat er een gevecht met twee schepen van Spaanse en Filipijnse komaf. Uit dit gevecht hield Noort een schip, de Eendracht. Om vervolgens terug te keren naar de Rotterdamse haven waar ze na bijna drie jaar terug keerde op 26 augustus 1601..
 
Deze armband is een eerbetoon aan Noorts epische reis. De kralen zijn niet perfect egaal, net als Noorts ruige tocht, en de roestvrijstalen kraal symboliseert het doolhof van zijn avontuur.