Passer au contenu

Panier

Votre panier est vide

Article: Wat is een barnsteen armband?

Wat is een barnsteen armband?

Wat is een barnsteen armband?

Een barnsteen armband is een sieraad gemaakt van barnsteen, een fossiele hars die miljoenen jaren geleden is gevormd uit de hars van oude bomen. Deze hars is met de tijd uitgehard en gefossiliseerd, waardoor het de prachtige, vaak goudbruine tot gele kleur heeft gekregen die we vandaag de dag kennen en waarderen.

Hoe wordt barnsteen gevormd?

Barnsteen ontstaat wanneer boomhars wordt blootgesteld aan duizenden jaren van hitte en druk onder de grond. Tijdens dit proces, dat polymerisatie wordt genoemd, verandert de hars in een harde, duurzame stof die we barnsteen noemen. Soms worden kleine insecten of plantenresten gevangen in de hars voordat deze versteent, wat kan leiden tot intrigerende en waardevolle inclusies in het barnsteen.

Veel voorkomende kleuren en variëteiten

Barnsteen is er in een verrassend breed scala aan kleuren en variëteiten, elk met zijn eigen unieke charme en kenmerken. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende kleuren en variëteiten van barnsteen.

Kleuren

 1. Goudgeel: Dit is de meest herkenbare en traditionele kleur van barnsteen. Het varieert van lichtgeel tot diep oranje en wordt vaak geassocieerd met zonneschijn en warmte.

 2. Rood: Bekend als kersenkleurige barnsteen, is rood barnsteen zeldzamer en wordt het gewaardeerd om zijn diepe, rijke tinten. Deze kleur ontstaat meestal door oxidatie over lange periodes.

 3. Groen: Groen barnsteen varieert van lichtgroen tot donkergroen. Deze kleur kan ontstaan door de aanwezigheid van plantenresten en andere organische materialen tijdens het fossilisatieproces.

 4. Blauw: Blauw barnsteen is uiterst zeldzaam en wordt voornamelijk gevonden in de Dominicaanse Republiek. De blauwe kleur ontstaat door fluorescentie, waarbij het barnsteen blauw oplicht onder bepaalde lichtomstandigheden.

 5. Wit: Ook bekend als bone barnsteen, wit barnsteen is ondoorzichtig en heeft een melkachtige kleur. Het bevat vaak kleine luchtbelletjes die het een unieke uitstraling geven.

 6. Zwart: Zwart barnsteen is eigenlijk donkerbruin en komt voort uit een hoger gehalte aan organisch materiaal en plantenresten. Het wordt vaak gebruikt in contrasterende sieradenontwerpen.

 7. Heldere varianten: Transparante barnsteen kan variëren van bijna kleurloos tot lichtgeel. Deze varianten zijn bijzonder populair voor sieraden vanwege hun helderheid en zuiverheid.

Variëteiten

 1. Baltisch barnsteen: Dit is de meest voorkomende en populaire vorm van barnsteen, afkomstig uit de regio rond de Oostzee. Het staat bekend om zijn hoge kwaliteit en rijke kleuren.

 2. Dominicaans barnsteen: Bekend om zijn helderheid en de aanwezigheid van zeldzame blauwe tinten. Dit barnsteen is vaak transparanter dan Baltisch barnsteen.

 3. Copal: Hoewel technisch gezien geen echte barnsteen, wordt copal vaak als zodanig verkocht. Het is jonger dan echte barnsteen en heeft een lagere hardheid. Copal komt voornamelijk uit Afrika en Zuid-Amerika.

 4. Butterscotch barnsteen: Deze variëteit is ondoorzichtig en heeft een romige, gele tot oranje kleur. Het wordt vaak gewaardeerd om zijn unieke, zachte uitstraling.

 5. Insluitsels: Sommige barnsteen bevat natuurlijke insluitsels zoals insecten, planten of luchtbelletjes. Deze varianten zijn bijzonder waardevol en gewild door verzamelaars vanwege hun zeldzaamheid en de unieke verhalen die ze vertellen.

Het kiezen van de juiste kleur en variëteit van barnsteen hangt af van persoonlijke voorkeur en het beoogde gebruik van het sieraad. Elke kleur en variëteit heeft zijn eigen unieke schoonheid en eigenschappen, waardoor barnsteen een veelzijdige en geliefde keuze is voor sieradenliefhebbers.

Hoe worden barnsteen armbanden gemaakt?

Het maken van een barnsteen armband begint met het winnen van ruwe barnsteen uit mijnen of door het verzamelen van stukken die door erosie aan het oppervlak zijn blootgelegd. Dit ruwe barnsteen wordt vervolgens gesneden, gepolijst en vaak geperforeerd om kralen of andere sieradenvormen te maken. De kralen worden geregen op een draad of elastiek om de armband te vormen. Sommige barnsteen armbanden kunnen ook metalen of andere edelstenen bevatten om het ontwerp te verfraaien.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een barnsteen armband?

 1. Authenticiteit: Zorg ervoor dat je barnsteen koopt van een betrouwbare bron om er zeker van te zijn dat het geen imitatie is. Echte barnsteen voelt warm aan en is licht van gewicht.
 2. Kleur en helderheid: Kies een kleur en helderheid die je aanspreekt. Houd er rekening mee dat zeldzamere kleuren zoals blauw of groen duurder kunnen zijn.
 3. Kwaliteit van het vakmanschap: Let op de afwerking van de armband. Hoogwaardige barnsteen armbanden zullen goed gepolijste kralen hebben zonder scherpe randen of oneffenheden.
 4. Insluitsels: Sommige mensen waarderen barnsteen met insluitsels van insecten of planten vanwege hun unieke en historische waarde.

Onderhoud en verzorging

Om je barnsteen armband in goede staat te houden, is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken met een zachte doek en lauw water. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, want deze kunnen het oppervlak van de barnsteen beschadigen. Daarnaast is het verstandig om je armband niet bloot te stellen aan extreme hitte of langdurige directe zonneschijn, aangezien dit de kleur kan doen vervagen.

Conclusie

Een barnsteen armband is een prachtig en uniek sieraad met een rijke geschiedenis die miljoenen jaren teruggaat. Door te begrijpen wat barnsteen is en waar je op moet letten bij de aankoop, kun je een weloverwogen keuze maken en genieten van een tijdloos stuk dat je garderobe aanvult.

Ben je opzoek naar zo'n soort armband? Bekijk dan eens onze collectie kralen heren armbanden.

Wil je meer weten over een maansteen armband? Dat lees je hier in deze blog.

Read more

Wat is een kunziet armband?

Wat is een kunziet armband?

Een Kunziet armband is een sieraad gemaakt van Kunziet, een prachtige en zeldzame edelsteen bekend om zijn delicate roze tot violetkleurige tinten. Deze edelsteen werd voor het eerst ontdekt in het...

En savoir plus
Wat is een maansteen armband?

Wat is een maansteen armband?

Een maansteen armband is een sieraad gemaakt van maansteen, een edelsteen die bekend staat om zijn unieke optische eigenschappen. Deze armbanden zijn populair vanwege hun mooie verschijning en veel...

En savoir plus